EtusivuBlogiKoirammePentueetPentujaVihikoiraNaksutinkoulutusLinkitin English
PERIAATTEEMME

 

Meidän tavoitteemme on vihikoira joka on terve, kaunis ja kykenevä työhön. Kuulostaa helpolta mutta ei sitä ole. Meille terveys tulee ennen mitään muuta (sekä fyysinen että psyykkinen terveys). Syy tähän on se, että tarvitaan paljon enemmän työtä ja omistautumista sen asian eteen että saadaan aikaan hyvät terveet linjat, kuin että jalostetaan tyypikäs koira. Jos käytät esimerkiksi tervelonkkaista koiraa toiselle tervelonkkaiselle, se ei takaa, että jälkeläisistä tulisi lonkiltaan terveitä. Toisaalta, jos käytät runsasnahkaista koiraa toiselle runsasnahkaiselle, on hyvin todennäköistä että myös jälkeläisillä on runsas nahka.

Selitys tähän on se, että terveysominaisuuksien periytyvyyttä säätelevät useimmiten useat eri geenit (polygeeniset ominaisuudet) kun taas ulkomuoto-ominaisuuksien periytyvyys ovat usein yksinkertaisempaa. Täten haluamme kasvattaa terveitä vihikoiria, jotka elävät pitkän, terveen elämän vailla perityviä sairauksia. Koira on suurimmalle osalle ihmisistä ensisijaisesti lemmikki, muut syyt koiran hankkimiseen ovat lähes aina sekundäärisiä. Ihmiset odottavat saavansa terveen lemmikin, jolla on hyvä luonne ja joka elää pitkään.

Vasta tämän jälkeen tulevat kauneus ja käyttöominaisuudet, jotka meidän periaatteemme mukaan kulkevat käsi kädessä. Mottomme on, että muoto on seurausta toiminnasta. Vihikoira on käyttökoira ja vaikka se rotumääritelmän mukaan kuvataankin voimakkaaksi roduksi, mielestämme vihikoiran koon tulee pysyä järkevissä kokorajoissa, jotta se voisi työskennellä kunnolla. Vihikoiran ei tule olla liian raskas ja massiivinen, jotta se voisi liikkua vaivatta vaikeissakin maastoissa, kiivetä, uida, hypätä esteiden ylitse. Me emme myöskään ole sitä mieltä että "paljon nahkaa" pitäisi merkitä sitä, ettei koira näe kunnolla. Ylimääräisen nahan merkitys oli alunperin suojata koiran silmiä aluskasvillisuudelta, kun koira jäljestää kuono maassa. Silti, rotutyypin liioittelu on vihikoirallakin usein johtanut äärimmäisyyksiin. Me uskomme, että vaikka hajuaisti onkin vihikoiran tärkein asti, sen tulee silti pystyä näkemään.

Vihikoiran rakenteen yksityiskohdat on kuvattu rotumääritelmässä. Koiran tulee olla tasapainoinen ja voimakas, sillä tulee olla vahva luusto, hyvät kulmaukset edessä ja takana, riittävän pitkä kaula, vahva selkä, kiinteät välikämmenet (ranteet) ja pyöreät, tiiviit käpälät - kaikki ominaisuuksia jotka mahdollistavat koiran toiminnan; kyvyn liikkua helposti ja väsymättä jäljellä.

Vihikoiraa on usein kutsuttu "pääroduksi" - eräs tavoite oli jalostaa vihikoiria, joilla on erittäin tyypikkäät päät (hyvin kapea kallo jossa on runsaasti ylimääräistä nahkaa). Me uskomme, että ominaisuudet kuten kapea pää tai täysin oikein kiinnittynyt häntä ovat vain "kuorrutusta kakun" päällä vihikoirassa, eivät välttämättömyyksiä.

Ylläolevan perusteella, Maple Bay'n avainsanat ovat:

  • Terveys
  • Eleganssi
  • Liikkeet
  • Suorituskyky

Jalostuskriteerimme perustuvat laatuun ei määrään. Käytämme jalostukseen vain koiria, joiden perimä on mahdollisimman vapaa perinnöllisistä sairauksista ja vioista. Tutkimme myös isäehdokkaiden taustat mahdollisimman tarkkaan jotta terveysominaisuuksista ei tingittäisi.

 

 

Maple Bay
Meidän tavoitteemme on vihikoira joka on terve, kaunis ja kykenevä työhön.

Blogi
Vanhat uutiset
Periaatteemme

Yhteystiedot
• maplebay(ät)kotipoint.fi
Lue vieraskirjaa
Kirjoita vieraskirjaan
 

 

© Maple Bay Bloodhounds, Tiina Laukkanen