EtusivuBlogiKoirammePentueetPentujaVihikoiraNaksutinkoulutusLinkitin English
NAKSUTINKOULUTUS -MITÄ SE ON?

 

Naksutinkoulutus on suomenkielinen termi englanninkielen termille "clicker training" tai "click and treat training". Siinä hyödynnetään shapingiä ja naksutin itsessään perustuu periaatteessa samaan kuin pillin käyttö shapingissä, merkitsemään oikea käytös. Naksutin on vain kätevämpi ja monen mielestä parempi kuin pilli. Naksuttimella koulutetaan niin koiria, kissoja, hevosia, lintuja, kaloja, jopa matelijoita. Mm. Babe-elokuvan eläimet oli koulutettu naksuttimella kuten myös Heurekan koripalloilevat rotat.

Shaping itsessään on ns. pehmeää koulutusta eli mitään toimintoa ei opeteta väkisin, vaan käytöstä muokataan pikkuhiljaa toivottuun suuntaan positiivisella vahvistamisella. Oppiminen on nopeampaa ja mielekkäämpää eläimelle ja se perustuu siihen, että eläin on ensin ehdollistettu naksuttimen äänelle, joka on siis merkkinä siitä että "nami on tulossa". Tällöin naksulla on helppo merkitä juuri oikea suoritus täsmälleen oikeaan aikaan.

Mitä hyötyä naksutinkoulutuksesta sitten on verrattaessa tavanomaiseen makupalojen avulla tapahtuvaan koulutukseen? Tärkein on tietenkin se, että voidakseen ymmärtää MIKSI koira saa palkinnon (namin), sen täytyy saada se juuri oikealla hetkellä kun toivottu toiminto on käynnissä, jotta se voisi yhdistää toiminnon ja palkkion ja siten oppia halutun asian oikein. Aina ei kuitenkaan ehdi antamaan palkkiota juuri sillä hetkellä kuin pitäisi, vaan vasta hetken päästä. Jotta palkinto tulisi ajoissa, tutkimusten mukaan aikaa on vain 0.5 sekuntia suorituksesta eli käytännössä palkinto pitäisi tulla samanaikaisesti. Palkkio on nk. primäärivahviste, saadakseen sen koira tekee sen mitä se tekee. Mutta primäärivahvisteeseen voidaan liittää nk. sekundäärivahviste, joka kertoo koiralle, että palkkio on tulossa pian. Kun sekundäärivahvisteena käytetään esim. naksutinta, voidaan oikea käytös merkitä täsmällisesti naksuttamalla, jolloin koiran päässä syttyy lamppu "Ahaa, siis tästä käytöksestä saan kohta palkinnon".

Miksi sitten tarvitaan naksutinta/pilliä, eikö riitä että sanoo "hyvä" ja antaa palkan? "Hyvä" on sellainen sana, jota tuskin kukaan käyttää vain ja ainoastaan tätä tarkoitusta varten, itse kunkin tulee käytettyä sitä siellä täällä, mm. helliteltäessä koiraa. Naksutin puolestaan merkitsee selkeästi yhtä asiaa. Samaten, koiran on helpompi erottaa selkeä, naksahtava ääni (tai pillin vihellys) kuin pelkkä puhuttu sana (ihminen puhuu muutenkin koko ajan, ja suurin osa puheesta on koiran kannalta hyödytöntä).

Paras puoli naksutinkoulutuksessa on se, että se on todella tehokasta ja lisäksi hillittömän hauskaa niin koiran kuin ohjaajankin mielestä, parantaa heidän välistä suhdettaan ja koska menetelmä on pehmeä, vaikka vähän itse mokailisikin, ei koiralle jää siitä mitään traumoja.

 

 

Naksutinkoulutus

  • Clicker training tai click and treat training
  • Pehmeä koulutus
  • Naksu merkitsee toivotun toiminnon
  • Naksu kertoo eläimelle, että palkkio on tulossa
     

Naksutinkoulutus

Tottelevaisuus

© Maple Bay Bloodhounds, Tiina Laukkanen